Nieuws
20 / 06 / 2013

Benieuwd naar je mening!

We zijn benieuwd wat jij wat het European Dreams festival op 7 juni vond. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld. Invullen duurt maximaal 5 minuten. Onder de invullers verloten we de cd Euro Lounge van Putumayo! Alvast bedankt!

12 / 06 / 2013

Fleur wint Grande Finale

Fleur Hiensch (17), leerling van het Leidsche Rijn College uit Utrecht, won de Grande finale tijdens het European Dreams festival. Hier vond het finaledebat plaats vanuit de scholentour van European Dreams. Twaalf deelnemers hebben deze avond hun debatkunsten laten zien voor het publiek van het European Dreams-festival. De deelnemers zijn leerlingen van verschillende middelbare scholen uit de provincie Utrecht. Zij wonnen de voorrondes op hun school. Uiteindelijk heeft de jury tijdens het finaledebat Fleur Hiensch verkozen tot beste Europa-debater.

De stellingen waarover de leerlingen zich uitspraken, hadden allen een Europees tintje. Zo was tijdens dit debat de stelling over jeugdwerkloosheid: ‘Als je geen werk in Nederland kunt vinden, moet je maar werk zoeken in een ander Europees land.’ In totaal verdedigden de leerlingen hun mening omtrent drie stellingen.

De jury bestond uit twee ervaringsdeskundigen: Jerry den Haan (Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken) en Rogier Elshout (gespreksleider bij het Nederlands Debat Instituut). Volgens Elshout was het Hiensch die ‘het beste met het publiek speelde.’

08 / 06 / 2013

Nieuwe Jongerenvertegenwoordigers

Op European Dreams zijn twee nieuwe Jongerenvertegenwoordigers gekozen. Charlotte van Ommen (21) laat de komende twee jaar als Jongerenvertegenwoordiger UNESCO de stem van Nederlandse jongeren horen bij onder andere het ministerie van OCW. Sebastiaan Rood (22) doet dat als Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken bij onder andere het Europees Jeugdforum. Charlotte en Sebastiaan gaan actief op zoek naar meningen en ideeën van jongeren en bespreken de input die ze krijgen met beleidsmakers. Zo zorgen zij ervoor dat Nederlandse jongeren gehoord worden en onderwerpen die jongeren belangrijk vinden op de agenda komen te staan. De verkiezing is georganiseerd door NJR.

Na een zeer spannende strijd wist Charlotte van Ommen de meeste bezoekers van het European Dreams festival te overtuigen en haar tegenstandster, Michelle Groen, te verslaan. Charlotte vind het jammer dat ze niet alletwee jongerenvertegenwoordiger konden worden. “Ik vond het een zeer spannende avond en heb de hele avond gedacht dat mijn “tegenstander” Michelle, Ilona en ik een perfect team zouden vormen, we delen namelijk dezelfde speerpunten. Na de zenuwslopende uitslag kon ik enerzijds mijn geluk niet op, anderzijds vond ik het jammer voor Michelle! Nu mag ik gaan strijden voor een boel moois,” aldus Charlotte van Ommen.

Door zijn vlammende speech wist Sebastiaan een meerderheid van de bezoekers op het European Dreams festival te overtuigen en zijn tegenstandster, Hélène Phoa, te verslaan. “Mijn tegenstander Hélène was enorm sterk. Dat ik van haar heb mogen winnen voelt als een eer. Samen met alle leuke en enthousiaste mensen bij NJR ga ik mij de komende twee jaar inzetten voor een succesvolle toekomst voor onze generatie,” aldus Sebastiaan Rood.

Jongerenvertegenwoordigers
Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. NJR begeleidt en adviseert jongerenvertegenwoordigers zodat zij de stem van Nederlandse jongeren kunnen laten horen. Niet alleen op het gebied van UNESCO en Europese Zaken, maar ook op het gebied van Duurzame Ontwikkeling en de Algemene Vergadering van de VN zijn vertegenwoordigers actief.

08 / 06 / 2013

Foto’s online!

Het was een feestje in de Winkel van Sinkel en Theater Kikker! Nog even nagenieten? Hier en op Facebook bekijk je de foto’s!

07 / 06 / 2013

Winnende Eurodromer

Rick Baggermans (24) uit Breda won op European Dreams de schrijfwedstrijd. Jurylid Sophie Maria Pelle (jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken) benoemde de humor in het stuk als ‘op het randje’, maar dit vond de jury ook zijn kracht ‘we zochten iemand die radicaal anders denkt’. Rick won met zijn inzending een trip naar Brussel. Daar gaat hij op bezoek bij de Raad van Europa en de Europese Commissie. Ricco Buitink (hij werkt namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport bij de Permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU en is o.a. verantwoordelijk voor het dossier Jeugd in de EU) leidt hem daar rond.

De winnende inzending van Rick:

Tante Rita

Europa moet van haar kutjesimago af. “Wat is een kutje?”, hoor ik u allen vragen. Een kutje is een knaapje zonder eigen mening, die met de grote jongens mee wil doen en zich stoerder voordoet dan die werkelijk is, een sukkeltje. Wie zijn die kutjes van Europa? Nou, zo heeft Nederland Mark Rutte, kutjebeftak eerste klas. François Hollande van Frankrijk draagt een bril. Heb jij Obama ooit een bril zien dragen? Enrico Letta is een heilige engel na het vertrek van de megalomane en corrupte Berlusconi. Die bracht nog eens leven in de brouwerij, maar nu hebben ook zij weer een kutje. Het laatste voorbeeld is Angela Merkel, volgens Wikipedia de “de facto leider van de Europese Unie”. Alhoewel zij geen kutje is in de puurste definitie van het woord, vind ik haar toch een kutje. Iedereen is bang voor haar, en dat weet ze maar al te goed en daar maakt ze gebruik van.
Europa heeft een nieuw gezicht nodig, voor heel de wereld herkenbaar. Een swingende spreker, de personificatie van Europa in haar meest antropomorfistische vorm. Iemand die Europa representeert op allerlei gelegenheden. Een persoon die gewaardeerd wordt door heel de wereld. Waar mensen om lachen en door geraakt worden. Het liefst is die persoon een Aziatische vrouw, klein van stuk, corpulent en draagt bij elke officiële gelegenheid een glitterpak. Ze laat zich pas zien als de tranceversie van Eye of the Tiger opgezet wordt. Fout!? Zegt u nu, fout? Potverdorie, natuurlijk is het fout. Maar daar heeft de Uncle Sam van Europa lak aan. Zij vindt het in ieder geval niet erg en de rest van de wereld ook niet. Verder krijgt zij geen salaris, zij leeft puur van de biljetten die men haar tweemaal per jaar toe mag werpen op een nieuwe Europese feestdag. Dit trekt gigantisch veel buitenlanders aan en Obama doet ook mee. Verder leeft ze van de buffetten en etentjes die ze met allerlei staatshoofden heeft. Na medio twee jaar zal haar excessieve Ritalin gebruik naar voren komen, maar in plaats van verguizing wacht haar steun en nog meer roem. Haar nieuwe bijnaam wordt dan gemoedelijk Tante Rita. Europa heeft geen hulp nodig, geen bij elkaar gestoken koppen die maanden discussiëren voordat ze besluiten om een trivialiteit te veranderen. Nee, wat Europa nodig heeft is Tante Rita, uit Azië en ze komt.