Winnende Eurodromer
07 / 06 / 2013

Winnende Eurodromer

Rick Baggermans (24) uit Breda won op European Dreams de schrijfwedstrijd. Jurylid Sophie Maria Pelle (jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken) benoemde de humor in het stuk als ‘op het randje’, maar dit vond de jury ook zijn kracht ‘we zochten iemand die radicaal anders denkt’. Rick won met zijn inzending een trip naar Brussel. Daar gaat hij op bezoek bij de Raad van Europa en de Europese Commissie. Ricco Buitink (hij werkt namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport bij de Permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU en is o.a. verantwoordelijk voor het dossier Jeugd in de EU) leidt hem daar rond.

De winnende inzending van Rick:

Tante Rita

Europa moet van haar kutjesimago af. “Wat is een kutje?”, hoor ik u allen vragen. Een kutje is een knaapje zonder eigen mening, die met de grote jongens mee wil doen en zich stoerder voordoet dan die werkelijk is, een sukkeltje. Wie zijn die kutjes van Europa? Nou, zo heeft Nederland Mark Rutte, kutjebeftak eerste klas. François Hollande van Frankrijk draagt een bril. Heb jij Obama ooit een bril zien dragen? Enrico Letta is een heilige engel na het vertrek van de megalomane en corrupte Berlusconi. Die bracht nog eens leven in de brouwerij, maar nu hebben ook zij weer een kutje. Het laatste voorbeeld is Angela Merkel, volgens Wikipedia de “de facto leider van de Europese Unie”. Alhoewel zij geen kutje is in de puurste definitie van het woord, vind ik haar toch een kutje. Iedereen is bang voor haar, en dat weet ze maar al te goed en daar maakt ze gebruik van.
Europa heeft een nieuw gezicht nodig, voor heel de wereld herkenbaar. Een swingende spreker, de personificatie van Europa in haar meest antropomorfistische vorm. Iemand die Europa representeert op allerlei gelegenheden. Een persoon die gewaardeerd wordt door heel de wereld. Waar mensen om lachen en door geraakt worden. Het liefst is die persoon een Aziatische vrouw, klein van stuk, corpulent en draagt bij elke officiële gelegenheid een glitterpak. Ze laat zich pas zien als de tranceversie van Eye of the Tiger opgezet wordt. Fout!? Zegt u nu, fout? Potverdorie, natuurlijk is het fout. Maar daar heeft de Uncle Sam van Europa lak aan. Zij vindt het in ieder geval niet erg en de rest van de wereld ook niet. Verder krijgt zij geen salaris, zij leeft puur van de biljetten die men haar tweemaal per jaar toe mag werpen op een nieuwe Europese feestdag. Dit trekt gigantisch veel buitenlanders aan en Obama doet ook mee. Verder leeft ze van de buffetten en etentjes die ze met allerlei staatshoofden heeft. Na medio twee jaar zal haar excessieve Ritalin gebruik naar voren komen, maar in plaats van verguizing wacht haar steun en nog meer roem. Haar nieuwe bijnaam wordt dan gemoedelijk Tante Rita. Europa heeft geen hulp nodig, geen bij elkaar gestoken koppen die maanden discussiëren voordat ze besluiten om een trivialiteit te veranderen. Nee, wat Europa nodig heeft is Tante Rita, uit Azië en ze komt.